Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Излизането от ЕС ще доведе до разпад на Великобритания

Политолозите Христо Панчугов и Юлий Павлов в Бизнес старт, 24.06.2016

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Излизането от ЕС ще доведе до разпад на Великобритания. Шотландия със сигурност ще поиска референдум, тъй като 60% от хората там подкрепят оставането в ЕС. В Северна Ирландия те са около 55%. Твърде възможно е да се стигне до предсрочни парламентарни избори и, ако проевропейски партии ги спечелят, те ще предизвикат отново референдум. Така че още има вратички за спасение. Това коментира политологът Юлий Павлов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Провалът на Камерън беше нежеланието му да прояви политическо лидерство и да конфронтира зараждащите се националистически идеи. Вместо това реши да си играе с тях, като направи референдум.", заяви политологът Христо Панчугов. Според него никой на Острова не си представя мащаба на събитията, които предстоят. По думите му ЕС винаги е бил по-скоро политически, отколкото икономически проект. "Британците казаха, че той е изчерпан и липсата на лидерство пречи на страните.", допълни Панчугов. 

"Глупостта победи и британците скоро ще започнат да го усещат", каза Павлов. Според него референдумите са некоректно политическо средство и единствено швейцарците са се научили да го използват разумно, а не емоционално. "Британците се изплашиха от едни несъществуващи чудовища. Оказа се, че за повечето хора миграцията е по-сериозен проблем от икономиката. Миграция от ЕС, която да заплашва Великобритания, няма."

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт