Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Великобритания ще остане в ЕС, но с много по-силни позиции

Митко Хитов, преподавател в УНСС, в предаването Бизнес старт, 23.06.2016

Митко Хитов, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Митко Хитов, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата за излизане на Великобритания от ЕС твърде много се преекспонира. Британските политици изиграха добре своите карти. Оттук нататък те ще могат да поставят сериозни условия на масата на преговорите с останалите страни членки на ЕС. Това каза Митко Хитов, преподавател в УНСС, в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му референдумът е индикативен за настроенията на населението, но той няма законна сила. Парламентът решава в каква посока ще се движи страната. Излизането на Великобритания от ЕС би се случило само при ясни и категорични индикации от страна на население. Настроенията и нагласите на избирателите показват, че едва ли ще се стигне до категорична победа.

Тенденциите за деглобализация безпокоят силно както глобалния бизнес, така и ръководствата на големите развити страни. Отделянето на Великобритания ще подаде сигнал за други държави да тръгнат по този път, което ще засили опасността от разпад на днешната глобална система в дългосрочен план. Няма нищо страшно в това, че паундът би загубил позиции спрямо основните световни валути, коментира още той. Експертът прогнозира, че британците ще се гласуват за оставане в евросъюза. „Ще наблюдаваме Великобритания в рамките на ЕС, но с много по-силни позиции“, каза Хитов.

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт