Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Няма да има повишаване на цената на тока, след решението на арбитражния съд в Париж

Антон Иванов в Бизнес старт, 20.06.2016

Експертът от Българския енергиен форум Антон Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Експертът от Българския енергиен форум Антон Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма да има повишаване на цената на тока, в следствие на решението на Международния арбитражен съд в Париж, с което Националната електрическа компания (НЕК) се задължава да заплати на "Атомстройекспорт" 550 млн. евро за произведеното до момента оборудване за проекта АЕЦ "Белене". Това каза експертът от Българския енергиен форум Антон Иванов в интервю на Йоанна Николова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. "Решението на арбитражния съд бе очаквано. По-важният въпрос за обсъждане с руската страна е възможността това оборудване да бъде използвано в друг проект". 

"Ако търсим бърза реализация на това оборудване, това ще е очевидна загуба". Според експерта България, съвместно с руската страна може да участва в съвместен проект за развитие на ядрена централа, в България или извън страната. "България има две площадки, като и двете, Белене и Козлодуй, имат своите плюсове и минуси за развитието на ядрени проекти. При Белене има нужда от изграждане на инфраструктура, което представлява допълнителни разходи, а при Козлодуй, където има изградени мощности, би имало нужда от интегриране, което също е свързано с разходи. Решението е въпрос на икономика, а не на технологични разсъждения по отделни теми". 

"Сега нямаме нужда от нови мощности, но ще има нужда след десет години. Това трябва да се разгледа задълбочено и от гледна точка на нуждите от електроенергия, и каква ще е съдбата на някои от въглищните ни централи. Това е комплексен въпрос, който трябва да се реши в рамките на една стратегия на сектора за следващите 30 години".

"Призивите за рестарт на проекта "Белене" приемам, като политически. Вече видяхме два фалстарта", каза още Иванов. "Най-добре е да се търси най-добрият икономически проект, който има и подкрепата на обществото така, че да може да бъде устойчиво реализиран, защото един ядрен проект, дори и продължаване на дейности на площадка "Белене", ще трая поне 10 години".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт