Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европейското социално изследване в България

Д-р Рори Фицджералд, директор на Европейското социално изследване в Бизнес старт, 20.06.2016

Д-р Рори Фицджералд, директор на Европейското социално изследване. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Рори Фицджералд, директор на Европейското социално изследване. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейското социално изследване е най-мащабният научно-изследователски проект в социалната сфера в Европа. Данните са анонимни и достъпни за всички. България участваше в 3 проекта и тази година отново се завръща. Изследването е много важно за страни като нея, където демокрацията е нова. Имаме проучвания, които могат да са от полза за съдебната система. Това коментира д-р Рори Фицджералд, директор на Европейското социално изследване, в ефира на Бизнес старт с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria на 20 юни 2016.

В София на 20 юни се провежда конференция по въпроса за перспективите и ползите от участието на България в това изследване.

"Имаме нужда да се включат повече страни. Участието на България е много важно заради местоположението й", каза Фицджералд.

Той каза, че фокус на тазгодишните анализи ще бъдат емиграцията, здравеопазването и неравенството. Специално внимание ще бъде обърнато и на проблемите с климата. 

Експертът коментира още очакванията си за Brexit и евроскептицизма. Той заяви, че много от европейските граждани продължават да смятат, че техните гласове не се чуват от институциите.

"Бизнесът и политиците в различните страни трябва да водят повече диалог с обществото", каза още той.

Европейското социално проучване/European Social Survey (ESS) е академично крос-национално проучване, провеждано в Европа от 2001. Данните могат да се намерят на http://www.europeansocialsurvey.org/data/

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт