Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В банковата система все още няма ефективна превенция

Галя Кольовска, синдик, в предаването Бизнес старт, 17.06.2016

Синдикът Галя Кольовска. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Синдикът Галя Кольовска. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се дадат шансове за обжалване както на отнемането на лиценза на една банка, така и на обявяването й в несъстоятелност. Това каза синдикът Галя Кольовска в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Решенията на законодателя и на съдебните институции не дават работеща гаранция срещу риск от нов казус като този с фалита на КТБ. Според нея последните становища на Конституционния и на Върховния административен съд ще доведат до осъдителни присъди срещу България в Европейски съд за защита на правата на човека. Сериозен проблем е и разклатеното доверие в съдебната и банковата система в България. Aко стрес-тестовете разкрият проблеми в някои от останалите трезори в страната, схемата КТБ може да се повтори, тъй като в системата все още няма ефективна превенция, допълни още синдикът. 

"Ако искаме резултати, не трябва да даваме шанс процесите да позволят прикриване или изместване на центъра на вината и търсене на нови виновници. Докладът за КТБ би могъл да бъде написан още юни месец в този вид, в който се появи", каза още синдикът, споделяйки своите резерви към него. Намирането на виновни няма да създаде усещането за доверие. Бързината е много важна, но в тази бързина не трябва да се забравя, че всички страни трябва да имат своето право на защита.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт