Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Предстои стандартизация на видеонаблюдението в България

Здравко Дерелиев, експерт в охранителния сектор и Стоил Машев, юрист в Бизнес старт, 17.06.2016

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Има 10 европейски директиви за видеонаблюдението, които не се прилагат в България, защото няма ресурс за тяхното превеждане. Това заяви експертът в охранителния сектор Здравко Дерелиев в "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водеща Йоанна Николова, който заедно с юриста Стоил Машев говори за предизвикателствата пред развитието на ролята на видеонаблюдението в сигурността в България. Все пак сегашното ръководство на МВР е изготвило проектозакон за частното правоохраняване, допълни Дерелиев. 

Проблемът при сегашните частни форми на видеонаблюдение в България е, че качеството на картината не е достатъчно добро, за да бъдат използвани видеоматериалите като доказателство в съда, заяви Дерелиев, като допълни, че причината за това са икономиите, правени от хората, закупувайки си по-евтина, но некачествена техника. Той каза още, че стандартизацията в сектора, ще оскъпи видеонаблюдението, но ще го направи значително по-качествено. 

Видеоматериалите и сега могат да бъдат използвани в съда, каза Машев, като добави, че единственият проблем е, че съдебната практика е противоречива, тъй като не са регламентирани условията по автентичност.

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт