Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Планът Юнкер не е панацея, но вече има видим резултат

Ева Паунова и Огнян Златев в Бизнес старт, 16.06.2016

Флагове на Европейския съюз пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, Белгия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Флагове на Европейския съюз пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, Белгия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Със сигурност планът не е панацея. Не може да реши всичките ни проблеми и само за няколко месеца да се възвърне растежа на Европа на предкризисните нива. Планът заработи в много кратки срокове и въпреки че резултатите могат да бъдат и по-добри "с една степен надминаха очакванията". Това каза евродепутатът от ЕНП Ева Паунова в интервю на Йоанна Николова в предаването "Бизнес старт" на  Bloomberg TV Bulgaria. По повод участието на България политикът каза, че "ние сме една от първите държави с най-много заявления" към инвестиционния портал.

"Дори и да не бъдат одобрени, проектите остават на портала и могат да получат инвеститорска подкрепа".  

По думите на евродепутата четвъртата програма, която ще заработи догодина е под формата на нова оперативна програма. "Новите финансови инструменти срещат добре познатите структурни фондове и работят заедно". България е много добър пример в ориентирането си в посока усилия на регионално ниво. "Правителството работи за регионален хъб, който да подпомага и да дава повече  информация при подаването на проекти". 

С помощта на инструментите, които планът Юнкер предоставя са мобилизирани средства на стойност над 100 млрд. евро, като има проекти от почти всички държави членки на ЕС. Това каза Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, който също бе поканен да коментира темата. "Планът за стратегически инвестиции Юнкер, е създаден, като отговор на това, какво прави ЕК, за да помогне за преодоляването на най-тежката криза, която ни сполетя. За една година са постигнати доста добри и обнадеждаващи резултати". 

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт