Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Неформалната заетост отчита слаб ръст

Константин Стаменов от БФИЕК и Милена Ангелова от АИКБ в предаването Бизнес старт, 13.06.2016

Снимка: Тomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Тomohiro Ohsumi/Bloomberg

Изследванията показват подобряване на събираемостта както на ДДС, така и на митата и акцизите. Наблюдава се влошаване на показателя, който измерва неформалната заетост. Административното определяне на МРЗ и административното увеличаване на минималните осигурителни прагове рефлектира върху влошената икономическа ситуация. Това каза Милена Ангелова от АИКБ в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria

След поредното намаление на цената от 1 юли природният газ ще достигне нива сравними с повечето западноевропейски държави. При фиксираната компонента на цената на електроенергията, определяна от КЕВР, няма да има изменение. По отношение на компонентата, договаряна от предприятията, се наблюдава спад. Някои предприятия договарят по-ниски цени от миналогодишните, каза от своя страна Константин Стаменов от БФИЕК. Той коментира още изоставането на България по отношение на инвестициите в иновации. По думите му големите бизнес организации работят активно с БАН. Търсят се полезни проекти за бизнеса и активиране на неговия научен потенциал.

Усилията, които държавата е предприела съвместно с бизнес организациите за подобряване на събираемостта на данъците и акцизите, дават резултат, коментира още Ангелова. Има какво да се желае по отношение на заплащането на труда, както и по отношение на насърчаването на фирмите към пазарно развитие. Трябва да се работи и по посока на общественото възприятие относно ролята на предприемача. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт