Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Много малка част от емигрантските преводи са предназначени за стартиране на собствен бизнес

Проф. Искра Балканска от Института за икономически изследвания към БАН в Бизнес старт, 13.06.2016

Снимка: Ian Thomas Jansen-Lonnquist/Bloomberg Снимка: Ian Thomas Jansen-Lonnquist/Bloomberg

В основната си част емигрантските преводи отиват за подкрепа на семействата и младите хора, което от своя страна намалява стимула им за търсене на работа на местния трудов пазар. Много малка част от средствата са предназначени за започване на собствен бизнес, което беше тенденция при емиграцията през 60-те и 70-те в Гърция и Турция. Това коментира проф. Искра Балканска от Института за икономически изследвания към БАН в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев и Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя цитира данни на Световната банка от 2014, според които в нашата икономика годишно влизат по около 400 млн. евро от емигрантски преводи. "Средствата нарастват последователно от 2000 насам и особено между 2011 и 2014."  

Балканска каза още, че макар основният мотив за емиграцията да е търсенето на по-високи доходи, не само те са определящи. "Много от по-младите и висококвалифицирани кадри биха искали да намерят добра реализация в чужбина. Освен това за тях са важни общите условия на труд в дадена държава.", посочи тя. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт