Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Феодализмът на някои университети спъва интегралното образование

Проф. Тодор Танев в Бизнес старт, 10.06.2016

Проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието и науката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието и науката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средното училище, колежът, висшето учебно заведение и бизнесът трябва да са достатъчно добре скачени системи. Това каза проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието и науката в интервю на Йоанна Николова в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Най-големият противник на свързано, интегрално образование, професионално с различни стъпала и предложения на различните етапи, са някои от ректорите. Те се страхуват, че ще изгубят някои от децата и те няма да стигнат до техните университети. Феодализмът на някои университети спъва много решителността да се вземат някои мерки".

Професорът каза, че към момента е "възприета програма минимум". "Да се пусне някаква поправка на съществуващия закон, но рано или късно ще се нуждаем от нов закон специално в частта с професионалното образование, за вертикалната проводимост, за свързаността. Защото сега имаме нещо, като единствен скок към тапия, с която младият специалист да имат шанс в чужбина". 

"Нека да има тяга. Всяка следваща степен да привлича към себе си. Искаме и бизнесът да участва в учебните планове. Често той знае по-добре от чиновниците какво трябва да се изучава, защото професиите се развиват".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт