Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мозер: у нас има снобизъм към земеделието

Анастасия Мозер и Петя Ставрева в Светът е бизнес, 09.06.2016

Анастасия Мозер, почетен председател на ПП „Обединени земеделци“ и Петя Ставрева, председател на партията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Анастасия Мозер, почетен председател на ПП „Обединени земеделци“ и Петя Ставрева, председател на партията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Анастасия Мозер, почетен председател на партия „Обединени земеделци“ и Петя Ставрева, председател на партията коментират доклада на БАН, според който България става монокултурна страна и представят визията си за развитието на сектора в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с Йоанна Николова на 8 юни 2016.

Според Анастасия Мозер у нас има "снобизъм" по отношение на земеделието, а много държави се гордеят, че са земеделски. "Земеделският сектор най-бързо ще донесе дивиденти на нашата икономика, защото имаме плодородна земя", каза тя

Според председателката на Обединени земеделци Петя Ставрева напредъкът от последните години е "на принципа на проба-грешка". Тя предлага създаване на гаранционен фонд за началния етап на финансиране на проекти за дребните фермери, мерки за развитие на хидромелиоративната система, "без която модерно земеделие не може да се прави", както и "сериозен акцент върху животновъдството". 

"В България няма дългосрочна политика в земеделието, но такава липсва в много сектори. Когато имате коалиции, които са с орел, рак и щука, те не са стабилни.

Това води до разделения, които не са в полза на държавата", каза Мозер.

"Има сериозен конфликт между дребните и средни земевладелци и фермери. Различните лобита по различен начин достигат до властта и отстояват своите интереси", каза Ставрева. Според нея дребните фермери трябва да получават много по-силна подкрепа.

"Статистиката показва, че младите фермери, на възраст под 30 години са под 6%".

Каква е визията на земеделските лидери чуйте във видеото.

 

 
Последни новини
Още от Бизнес старт