Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Потенциалът на земеделието за растеж на икономиката

Доц. Огнян Боюклиев от БАН в Бизнес старт 9.06.2016

Доц.д-р Огнян Боюклиев, Институт за икономически изследвания, БАН. Интервю за Bloomberg TV Bulgaria на 9 юни 2016. Снимка: BloombergTVBulgaria Доц.д-р Огнян Боюклиев, Институт за икономически изследвания, БАН. Интервю за Bloomberg TV Bulgaria на 9 юни 2016. Снимка: BloombergTVBulgaria

Доц. Огнян Боюклиев от секция Регионална и секторна икономика на Института за икономически изследвания в БАН коментира тенденциите в селското стопанство в България в интервю за Йоанна Николова в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria на 9 юни 2016.

Според доклада на БАН, представен от доц. Огнян Боюклиев, земеделието има резервите да подкрепи икономическия растеж в България. Авторите на доклада смятат, че земеделието трябва да е част от общата икономическа визия в страната и да е обвързана с тенденциите в туризма.

"Добавената стойност търсим от зърното като фундаментален земеделски продукт", каза доц. Боюклиев.

"В крайния продукт тя нараства 30 пъти, а в чинията на туриста - 40 пъти".

Според него ако България "изнасяше готовия земеделски продукт, а не суровината щяхме да печелим по 10 млрд. лева повече".

За производство на зърно и логистика са ни нужни 35 000 души работна ръка, а когато се преработи в българско брашно и изделия увеличаваме заетостта с 20 000 на хиляди милиона тона зърно, каза доц. Боюклиев, като добави, че това се равнява на 500 000 допълнителни работни места в селото, земеделието и преработката и производството на храни.

Доц. Боюклиев повдигна и въпроса за мястото на земеделието като важен елемент от здравната политика на България:

Храната е част от здравната политика – какво яде българинът.

Сега е моментът за изграждане на истинско европейско земеделие в България.

Чуйте повече:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт