Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изборът трябва да е между дългосрочни и доживотни пенсии

Ивайло Калфин в Бизнес старт, 08.06.2016

Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Върви нормалната процедура за промени в системата на пенсионното осигуряване, но има един проблем и той е, че сега започват стрестестовете. Те трябва да приключат до края на тази година и след това страните членки да преценят дали има нужда от промени в законодателството. Краят на дебатите и окончателното приемане на промените трябва да бъде след стрестестовете. Това каза Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria в своя коментар за пенсионната реформа. "Ако има право на избор, той трябва да е между дългосрочно и доживотно получаване на пенсии, но трябва да се изключи възможността за равно получаване на пенсия, защото хората ще имат стимул да ги изтеглят накуп".

"Фондовете са тези, които трябва да поискат, ако имат нужда от подобни законови промени.  Аз съжалявам, че не влезе едно решение за т.нар. мултифондове, в които хората да могат да избират степента на риска и доходност, с която се управляват парите им, но сигурно това ще влезе като предложение, когато законът се обсъжда в Народното събрание".

Калфин каза още, че това, което е направено е да се стабилизира публичната система на НОИ и "още тази година съотношението на субсидиите и собствените приходи започна да се подобрява". "Сега е 50-50, а следващата година се очаква собствените приходи да превишат субсидиите". Освен това поне за 30 години напред е ясно как хората ще се пенсионират, каза още бившият министър.

"Пенсиите на хората от системата на сигурнсостта бяха решени до голяма степен", заяви Калфин, а за инвалидните пенсии каза, че "не са пенсионно осигуряване". "Ние приехме една концепция, тя беше приета от организациите на хората с увреждания и идеята е да се промени цялата система на ТЕЛК. Тя в момента пречи на хората, а не им помага". 

На въпроса дали вижда себе си отново в изпълнителната власт Калфин каза, че "такива прогнози са трудни", но по повод президентските избори заяви, че в момента се търсят възможности за "по-широк принципен разговор", но "ние сме готови да участваме и сами и то с убедителна кандидатура".

"Аз бях вече кандидат, но не бих предпоставил нещата. Зависи в каква конфигурация ще се явим на изборите".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт