Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ситуацията в Гърция е много по-зле отколкото преди година

Георги Проданов, политолог и преподавател в НБУ, и Йоаким Каламарис, предприемач, в Бизнес старт, 07.06.2016

Туристи пред гръцкия парламент. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg Туристи пред гръцкия парламент. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Проблемът в Гърция се задълбочава, а кризата става още по-сериозна. Европа и МВФ спазват договореното до момента и няма да има проблем със следващия транш. Всички прилагани мерки обаче са неефективни. Ситуацията се развива по-скоро в полза на кредиторите, отколкото на самата Гърция. Сега тя е много по-зле отколкото преди година. Около това мнение се обединиха политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов и предприемачът Йоаким Каламарис, коментирайки икономическото състояние на южната ни съседка в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Каламарис коментира как ще се отрази повишаването на цените върху туризма на страната. "Туристическият продукт на Гърция е надценен. Кризата създава един мит за спадане на цените и по-икономични оферти. Затова увеличаването на данъците няма да повлияе много през този сезон. През следващия ще се усети, но туристическите предприемачи ще успеят да реагират."

Според Проданов подкрепата за Ципрас все повече ще намалява. Действията му на краен популизъм и крайна сервилност към кредиторите, както и социалната криза в страната може да възродят крайните партии, смята политологът. По думите му основното в сегашната ситуация е Европа да се погрижи за територията си.  

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт