Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Расте търсенето на инвестиционни кредити от земеделските стопани

Антон Андонов, финансов консултант, и Слави Трифонов от Съюза на градинарите в предаването Бизнес старт, 07.06.2016

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Земеделските стопани търсят предимно кредити за закупуване на земеделска земя и техника. Традиционен партньор на производителите на земеделска продукция са банките, но от няколко години с навлизането на небанковите финансови институции се прибягва и до алтернативно финансиране. Това каза финансовият консултант Антон Андонов в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

За да е ефективно едно стопанство, което произвежда предимно зърнени култури, количеството декари, което то обработва, трябва да надхвърля 5 хил. дка. Повечето от стопаните споделят, че им е необходима площ от около 10-15 хил. дка, за да направят ефективно и модерно земеделие, обясни още финансовият консултант по повод броя на стопанствата с големи площи на обработваемите земи. 

От гледна точка на финансово подпомагане градинарството е отрасълът, който се нарежда на "опашката", каза от своя страна Слави Трифонов от Съюза на градинарите. По думите му градинарите, които кандидатстват за финансиране, не отговарят на изискванията на кредиторите, но в последните години се наблюдава подобрение. Добра роля играе гаранционният фонд, докато европейските фондове не се използват ефективно, коментира още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт