Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Капиталовият недостиг на банките ще е най-много 2,5 млрд. лв.

Журналистът и анализатор Петър Илиев в Бизнес старт, 06.06.2016

Журналистът и анализатор Петър Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Журналистът и анализатор Петър Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много слабо вероятно е да се стигне до криза в банковата система след проверката на качеството на активите и стрес тестовете. Подготвеният ресурс е огромен - парите, които ще са на разположение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, и тези от фискалния резерв са около 6,5 млрд. лв. Затова дори да има проблемни банки, ситуацията ще бъде решена бързо. Капиталовият недостиг ще е не повече от 2,5 млрд. лв. Това каза журналистът и анализатор Петър Илиев в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Той подчерта, че успешният преглед на качеството на активите не е гаранция срещу фалита на една банка. Според анализатора страхът на пазара от поемане на рискове ще продължи още година. По думите му пазарът е единственият критерий, който може да покаже дали е необходимо преструктуриране в сектора. 

Илиев коментира, че оповестената в медиите сума за стойността на активите на КТБ от 1,7 млрд. лв. е близка до реалистичната. "Банката имаше до преди 2 месеца 600 млн. лв. по сметки, събрани предимно от квесторите. Безспорните постъпления, които ще бъдат по сметките до края на годината, ще са около 900 млн. лв." Експертът уточни, че цялата сума ще постъпи във Фонда за гарантиране на влоговете заради промените в закона от август 2015, според които той е привилегирован кредитор. Във връзка с новите заеми за фонда Илиев заяви, че те ще бъдат изтеглени само ако се наложи и, че няма как да не бъдат върнати, защото изплащането на задълженията на фонда е обвързано с вноските от банките, а не с евентуалните приходи от КТБ. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт