Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експортният контрол на оръжия в България е много стриктен

Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност и анализаторът Христо Петров в предаването Бизнес старт, 06.06.2016

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Спадът от 13% на терористичните атаки през последната година по данни на Държавния департамент на САЩ е добра тенденция на фона на почти двойно увеличаващия се брой на терористичните актове и загинали хора от 2013 насам. Ислямска държава обаче не е само една организация, а се превърнала в идеология, която намира последователи в над 60 страни по света, каза Йордан Божилов, експерт по сигурността от Софийски форум за сигурност, в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Броят на джамиите в Сирия се е увеличил стотици пъти само за последните 5 години, коментира от своя страна анализаторът Христо Петров. Под думите му псевдотолерантността и отварянето на страна към подобни идеологии са в основата на подготвянето и продължаването на терористичните операции.

В ЕС вече има създадена нагласа да се върви към по тясно сътрудничество. Ключовото в борбата с тероризма е превенцията, посочи още Божилов. По думите му експортният контрол на оръжия в България е много стриктен.

"Изключено е България да изнесе оръжие за страна в забранителния списък. Въпросът е дали могат да попаднат оръжия, произведени в България, в подобни държави, след като са били изнесени за държава легитимен получател", каза още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт