Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще има ли повишаване на цената на тока

Валентин Николов, зам.-председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ, в предаването Бизнес старт, 03.06.2016

Валентин Николов, зам.-председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Николов, зам.-председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поради спада на цената на електрическата енергия на международните пазари, включително на регионалния, прибегнахме към набирането на необходимата сума във Фонда за енергийна сигурност, за да не се получава вдигането на цената на тока и т.нар. такса задължение към обществото, и най-вероятно цената ще се задържи. Това каза Валентин Николов, зам.-председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ, в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

КЕВР е направила изчисления, според които тарифният дефицит в НЕК да бъде запълнен и тя да не търпи загуби, коментира още той.

По думите му КЕВР намалява т.нар. такса задължение към обществото. Бизнесът ще може да получи облекчение, докато цената на тока към крайните потребители не нараства. Очаква се становището на ЕК относно това дали има непозволена държавна помощ. "Когато имаше преговори между Министерство на енергетиката и  ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, т.нар. разполагаемост, изкупувана от двете централи, беше намалена със 100 млн. лв, припомни още той. Освен това е заложена опция за нови преговори при пълна либерализация на пазара. "Очаквам още добри новини", каза Николов. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт