Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Балансът между търсенето и предлагането на петрол на $50 за барел ще се достигне през 2017

Валентин Кънев, изпълнителен директор на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация, в Бизнес старт, 03.06.2016

Валентин Кънев, изпълнителен директор на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Кънев, изпълнителен директор на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Излишъкът в запасите на петрол все повече намалява и балансът между търсенето и предлагането ще се постигне през 2017 на около 50 долара за барел. Сега балансът е доста крехък и може да претърпи флуктуации нагоре или надолу, защото излишъкът все още е доста съществен, макар да намалява.  Това заяви Валентин Кънев, изпълнителен директор на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация, в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира срещата на ОПЕК във Виена вчера, като подчерта, че членовете на организацията вече няма да бъдат толкова агресивни, колкото досега. "Виждаме по-балансирано поведение на Саудитска Арабия и това влияе на целия ОПЕК."

Според него страни като Либия и Венецуела, където има залежи, но политическата ситуация е нестабилна, са резерв, който в бъдеще може да повлияе на цените в посока надолу. По думите на Кънев търсенето на петрол ще продължи да се увеличава, а като основен двигател на потреблението в последно време се откроява Индия. 

Експертът коментира и газовия хъб "Балкан", като каза, че България ще бъде поставена в много изгодна позиция и ще успее да диверсифицира доставките, ако той се осъществи. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт