Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Родителският кооператив като формат на качествено образование

Петя Гиева от ФРУД и Цвета Бресничка от Асоциация Родители в предаването Бизнес старт, 01.06.2016

Снимка:  Kevin Van Paassen/Bloomerg *** Local Caption *** Justin Trudeau Снимка: Kevin Van Paassen/Bloomerg *** Local Caption *** Justin Trudeau

В основата на демографския проблем в България е усещането за несигурност в хората и страхът да планират бъдеще с деца. Публичните системи в момента не изпълняват достатъчно добре своята роля. Това каза Цвета Бресничка от Асоциация "Родители" в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й иновациите се раждат в практиката и трябва да се предоставя възможност на хората, които имат смелостта и енергията, да експериментират и създават добри образователни формати както за децата и родителите, така и за цялото общество.

Към момента съществуват около 12-15 родителски кооператива в София, няколко във Варна, Бургас и Пловдив. Родителският кооператив е изключително благодатен формат, в който много родители разпознават качествено образование и успяват да припознаят свои партньори, каза от своя страна Петя Гиева от ФРУД.  По думите й критериите за учителите, които работят пряко с децата в кооперативите, са доста по-високи в сравнение с повечето детски градини. Всеки родителски кооператив може да изработи собствена финансова рамка стига тя да е устойчива и да осигурява на децата базова среда. Могат да се намерят гъвкави финансови варианти, за да бъде достъпен този формат за повече родители, коментира още тя. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт