Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Промените в Закона за публичните финанси дават прекалено много власт на финансовия министър

Гинка Чавдарова от Националното сдружение на общините в България в Бизнес старт, 31.05.2016

Гинка Чавдарова от Националното сдружение на общините. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Гинка Чавдарова от Националното сдружение на общините. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в Закона за публичните финанси се борят с последствията, а не с причините за финансовите проблеми на общините. Законът концентрира изключителна власт в ръцете на министъра на финансите. Той не може да познава в детайли всяка община, за да дава становище по приетите от общинския съвет оздравителни програми. Освен това законът не дава яснота относно размерите на безлихвения заем и при какви условия ще бъде опростяван. Това каза Гинка Чавдарова от Националното сдружение на общините в България в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея редица общини продължават да са в тежко положение заради финансовата централизация и факта, че продължават да плащат финансовите корекции дори когато не са по тяхна вина.

Във връзка с реформата за редуциране на броя на общините Чавдарова заяви, че с местене на границите няма да се решат проблемите. "Структурният проблем съществува и в малките, и в големите общини. Той се дължи на това, че законово допустимите приходи на общините не съответстват на законово определените им ангажименти." По думите й българските общини са едни от най-едрите в Европа и при провеждането на административната реформа трябва да бъде отчетен проблемът с обезлюдяващите се територии.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт