Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България ще стане газов хъб, ако тук започнат да се сключват газови сделки

Бизнес старт 30.05.2016

Терминали за втечнен газ около България (в жълто) Снимка: Bloomberg Terminal Терминали за втечнен газ около България (в жълто) Снимка: Bloomberg Terminal

Газовият хъб „Балкан“ не се реализира от някое правителство като самоцел, а е избор на търговците и добовните компании, и за да го има трябва да са налице съответните условия. Това заяви инж. Христо Казанджиев от Българския енергиен форум (БЕФ) в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. Toй говори за газовия сектор в България. България и понастоящем е газов разпределител, но за да стане хъб едно от тези условия е газовите сделки да се извършват на българска територия, допълни още той.

Русия се стреми да получи статут на привилегирован доставчик на газ за Европа, коментира изявлението на Владимир Путин инж. Казанджиев като поясни, че по този начин няма да бъдат валидни правилата на ЕС за транзит на енергоресурси.

Единствената междусистемна връзка, която има шанс да бъде завършена до края на година е Русе – Гюргево, каза инж. Казанджиев. Той допълни, че много от тези проекти са структурирани по начин, който ги прави трудно осъществими и нежизнеспособни. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт