Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Подпомагането на енергийно бедните е без алтернатива

Доц. Валентин Колев в Бизнес старт, 27.05.2016

Доц. Валентин Колев, енергиен експерт и бивш изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Валентин Колев, енергиен експерт и бивш изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отрасъл  "Енергетика" не търпи енергията да се продава под себестойност. Това каза доц. Валентин Колев, енергиен експерт и бивш изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria по повод новината, че уязвимите потребители, около 1,1 млн. души в България, ще плащат около 30 % по-ниска цена за електроенергия. "Трябва цената да се освободи и да струва толкова, колкото излизат разходите на участниците по веригата. Държавата не бива по никакъв начин да субсидира цената на електроенергията".

"Идеята да се увеличат помощите за т. нар. енергийно бедни е от преди две или повече години, но до някъде ще затрудни работата при отчитане на електроенергията. Очаквам да създаде и правни проблеми. Средствата за търговско измерване трябва да са абсолютно точни, за да не възникват спорни моменти. Но за мен няма друг вариант, това е правилно решение. Трябва да бъдат подпомогнати енергийно бедните, за да вървят нещата.

По думите на експерта "един битов потребител, ако излезе на свободния пазар, рискува да заплаща повече"

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт