Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сивият сектор в обществените превози надхвърля 50%

Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи в Бизнес старт, 26.05.2016

Централна автогара София Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Централна автогара София Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сивият сектор в обществените превози надхвърля 50% и с всяка година се увеличава. Дейността е регламентирана от три закона и се създава усещането, че няма режим или орган, който да изпълнява функциите и да съвместява трите вида контрол в един. Това коментира Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му преговорите на превозвачите с представители на правителството вървят успешно. "Срещнахме разбиране от Московски, че действащата републиканска транспортна схема е крайно амортизирана. Той пое ангажимент за ремонт  след около 2 месеца". Константинов каза, че няма точни изчисления колко ще струва въвеждането на тол система за автобусните превози. "Случайно споменаваните в ефира цифри от порядъка на 10 ст. на км ще оскъпят за транспортните фирми близо 10 пъти ползването на инфраструктурата.", заяви той.

"Най-сериозният проблем в бранша е липсата на подготвени кадри. Затова българските превозвачи спряха да се развиват през последните 2 години и тяхната конкурентоспособност беше нарушена.", посочи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Според него в професионалните гимназии трябва да се върне обучението за водачи категория С. Той допълни, че вносът на кадри се осъществява трудно особено когато те са от трети страни, тъй като България не е член на Шенген. 

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт