Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кой е справедливият модел за либерализация на енергийния пазар в България

Георги Миков, бивш изпълнителен директор на НЕК, в предаването Бизнес старт, 24.05.2016

Георги Миков, бивш изпълнителен директор на НЕК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Миков, бивш изпълнителен директор на НЕК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световната банка предлага все още използването на хибриден модел на енергийния пазар в България. Новият и ключов момент обаче е преобразуването на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия в договори за разлика. Това коментира Георги Миков, бивш изпълнителен директор на НЕК, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Разликата между договорената преференциална цена и постигната на пазара ще бъде покривана чрез НЕК от Фонда за енергийна сигурност, обясни още той.  

В краткосрочен план този балансиран постъпков модел трябва да доведе до съществена промяна по отношение на битовите потребителите. В дългосрочен план либерализацията на пазара ще отсее добрите и конкурентоспособни играчи, които да предложат качествена електроенерия на приемлива цена за обществото. По думите на Миков договорите за разлика предлагат по-справедлива преференция по отношение на дългосрочния договор.

Моделът, който се предлага от Световната банка, позволява да се пренесе тежестта върху всички, а не само върху битовите потребители, коментира още бившият директор на НЕК. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт