Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2016 може да е преломна за БДЖ

Владимир Владимиров, изпълнителен директор на Холдинг БДЖ, в Бизнес старт, 16.05.2016

Владимир Владимиров, изпълнителен директор на БДЖ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Владимиров, изпълнителен директор на БДЖ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За 2015, както и за първото тримесечие на 2016, има подобрение във финансовия резултат на всички дружества в "Холдинг БДЖ". За 2015 загубата на „Товарни превози“ е намалена от 20 млн. лв. на 8 млн. лв., на „Пътнически превози“ - от 12 млн. лв. на 10 млн. лв., на холдинга – от 20 млн. на 5 млн., а на цялата група – от 50 млн. на 33 млн. Това коментира Владимир Владимиров, изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ", в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него основният проблем на дружеството са задълженията към банки, които са били намалени от 630 млн. лв. на 245 млн. лв. Той обясни, че приватизирането на БДЖ "Товарни превози" ще е трудно по обективни причини. "Тежката индустрия отстъпва като пазарен дял за сметка на услугите, при които има много по-малка необходимост от превоз на товари. При малките мащаби на обема на товарни превози в България никой голям превозвач няма да се ангажира с тази приватизация."

Владимиров каза още, че ако парите от концесията на летище София бъдат дадени за оздравяване на БДЖ, до края на 2016 проблемът със задълженията на дружеството ще бъде изцяло решен и ще бъде осигурена възможност за закупуване на нови влакове и завършване на програмата за оздравяване. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт