Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Разкриването на крайния собственик - основно предизвикателство след Панамагейт

Финансистът проф. Бистра Боева в Бизнес старт, 12.05.2016

Проф. Бистра Боева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Бистра Боева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има много емоция около случая "Панамагейт". Години наред се полагат усилия за разкриване на информация както за данъчни нужди, така и на равнище компании. Новото, което си заслужава внимание, е мярката за разкриване на крайния собственик. Международните организации като ЕС и ОИСР обаче нямат единно схващане относно същността на данъчния оазис. Това коментира финансистът проф. Бистра Боева в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея проблемите с укриването на доходи и минимизирането на данъчните тежести е резултат преди всичко на данъчното законодателство в отделната страна, като това не се наблюдава само в България, а навсякъде по света. 

"Офшорните зони не бива да се приемат като пиратско място. Години наред там съществуват регулатори за банковия сектор и капиталовия пазар.", каза още Боева. По думите й те няма да се прекратят, защото са част от бизнеса. Тя обаче разграничи политиците от компаниите, като заяви, че тези, които определят нормите на поведение, а именно водачите на една държава, трябва да покажат воля, за да спазват правилата. "Корпорациите непрекъснато са обект на разкриване на информация.", посочи финансистът.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт