Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как политическите трусове се отразяват на икономиката

Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа, и Васил Велев, председател на АИКБ, в предаването Бизнес старт, 12.05.2016

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Предложените промени в КСО са стъпка в правилната посока. Има неща, които са пропуснати в законопроекта и трябва да бъдат направени, но в хода на обсъжданe могат да излязат на дневен ред. Този закон беше пълен с политически лозунги, които не могат да се сбъднат. Това каза Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му едно от предложенията на КТ "Подкрепа", свързани с промените в КСО, е да се позволи на осигурените лица да изтеглят цялата натрупана сума – да решат дали желаят пожизнена или наследяема пенсия. 

АИКБ защитава правото на избор на осигурените лица. Парите в партидите са тяхна собственост и те имат правото да ги получат еднократно, разсрочено с право на наследяване или да ги внесат в общ пул с право на пожизнена пенсия, каза от своя страна Васил Велев, председател на АИКБ. Той отбеляза, че е добре първо да бъдат проведени стрес тестовете, тъй като има много недоизказани съмнения и могат да се породят допълнителни идеи за промени в законодателството. 

Димитър Манолов и Васил Велев коментираха още основните рискове и предизвикателства пред икономиката в контекста на политическата ситуация, факторите и реформите, необходими за генерирането на икономически растеж. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт