Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българската следа в Panama Papers

Тодор Табаков, адвокат, и Алексения Димитрова, разследващ журналист, в предаването Бизнес старт, 11.05.2016

Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

В едно разследване трябва да се чуят възможно най-много позиции. Регистрацията не е престъпление и трябва да се чуе мотива на всеки човек, регистрирал офшорна фирма. Това каза разследващият журналист Алексения Димитрова в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Трябва да се завишат санкциите за деклариране на неистина. "Ако не си декларирал нищо, чл. 313 от Наказателния кодекс не работи, което означава, че хората, които не са декларирали участията си няма да носят негативни последици." Същото се отнася и за декларирането на т.нар. финансови сметки, каза от своя страна адвокатът Тодор Табаков

По думите му изсветляването на бизнеса тръгва по реда на декларирането. Всички дружества, регистрирани в офшорни зони, трябва да декларират техния действителен собственик пред Търговския закон, когато участват в българския стопански живот. Въвеждането на законодателство за контролираните чуждестранни дружества ще даде възможност на НАП да осъществява разследваща функция. Възможно е да се направи „елегантна“ данъчна амнистия, смята адвокат Табаков. 

Данъчната амнистия е добра стъпка, но ще удари чувството за справедливост на българина, смята от друга страна Димитрова.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт