Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Потребителите трябва да имат свободата да изразяват мнението си в интернет

Десислава Кръстева от фондация Право и интернет и Ален Попович, председател на Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации, в Бизнес старт, 10.05.2016

Служител на Avendus Capital, Индия. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Служител на Avendus Capital, Индия. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Потребителите трябва да имат свободата да изразяват мнението си в интернет. Прекомерната регулация в тези среди по-скоро би навредила и не е начинът за вменяване на определена дисциплина. Самите коментари под определена публикация помагат на читателя да се ориентира в цялостното обществено мнение. При обида, клевета или призив на насилие има класически правни механизми, чрез които да се въздейства, и това е достатъчно. Това заявиха Десислава Кръстева от фондация "Право и интернет" и Ален Попович, председател на Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Те коментираха темата за отговорността на медиите и сайтовете за коментарите, които правят потребителите. "Голяма част от медиите не отделят достатъчно бюджет за модерация на сайтовете.", каза Попович. Според него обаче доставчиците не трябва да бъдат задължавани да модерират и медиите носят отговорност за коментарите, но тя е морална. 

Във връзка с решението по казуса "Делфи" Кръстева подчерта, че това е пример как за пореден път нормите на европейската директива се игнорират и съдът изземва функциите на законодателната власт. Според нея в дебата относно това дали трябва да се промени директивата се създава конфликт на ниво основни човешки права. "От една страна е правото на свобода на словото и на достъп на информация, а от друга – защитата на личните данни, която в момента е издигната на пиедестал.". По думите й всички фундаментални права, заложени в хартата, са ценни и не трябва да се ограничава едното или другото, а да има баланс между тях.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт