Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ефективно ли е държавното саниране

Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, и арх. Николай Гълъбов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, в Бизнес старт, 10.05.2016

Снимка: Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Ефективно ли е държавното саниране, има ли опасност от отклоняване на публичен ресурс и какъв трябва да е класът енергийна ефективност. Темата коментираха Николай Нанков – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, и арх. Николай Гълъбов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Арх. Гълъбов посочи, че е налице подценяване на енергийната ефективност и недобра и несъгласувана уредба. "Навсякъде в развитите държави архитектите и проектантите са адвокатите на възложителите, на хората, на собствениците. Те са тези, които трябва да следят дали средствата отиват по предназначение и дали се влагат качествени материали. При нашата програма те са платени от изпълнителите. Това само ще позволи чиновниците да я използват за лично облагодетелстване.", подчерта Гълъбов. По думите му енергиен клас С е най-неефективният при един дългосрочен анализ.

В отговор на това зам.-министърът посочи, че енергийният клас C е третият най-сериозен клас, но за стари, съществуващи сгради той е възможно най-високият. По думите му той позволява спестявания на база потребената енергия между 30 и 60% от съществуващите преди разходи. Той изнесе и данни до къде е стигнала програмата до момента. Одобрените от общинските администрации проекти са 2200. Има 1890 подписани договора с гарантирано финансиране. Към момента има 9 изцяло завършени сгради, а по 1320 се работи. Около 200 млн. лв. са усвоени и разплатени към контрагенти и изпълнители към края на април. "Процентът на съфинансиране може да започне с 15%", допълни Нанков.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт