Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Постепенно въглищата ще останат в историята като енергоносител

Генади Кондарев, енергиен експерт към Bankwatch, в предаването Бизнес старт, 05.05.2016

Генади Кондарев, енергиен експерт към Bankwatch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Генади Кондарев, енергиен експерт към Bankwatch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

58% от домакинствата в България се отопляват на твърдо гориво, а останали близо 40% се отопляват с електроенергия. Това каза Генади Кондарев, енергиен експерт към Bankwatch, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Спадът при цените на въглеродните горива, което води до оскъпяване на останалите енергоизточници, няма да бъде положение, на което може да се разчита в бъдеще, а по-скоро представлява подвеждащо спокойствие, коментира още той. Евтиният петрол и ВЕИ-та постепенно започват да убиват мастодонта на досегашната енергетика, а именно въглищата. Някои от големите концерни в Европа вече се опитват панически да се освободят от активите си в стари въглищни централи.

По думите му реалният енергиен пазар, който да достигне до най-малките потребители, е необходимо условие за стимулиране на бизнеса да промени своята енергийна политика. Добре трябва да бъдат отсети и всички енергийни проекти, включени за България в плана Юнкер, тъй като някои от тях са безсмислени и ще бъдат наливане на обществени средства в излишна инфраструктура, коментира още той. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт