Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Японската банка поднесе изненада

Пазарен коментар на Дейвид Инглес, 28.04.2016

Харухико Курода, управител на Японската централна банка. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Харухико Курода, управител на Японската централна банка. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Настроенията на азиатските пазари в момента са малко изненадващи. Особено в Япония. Това каза в своя пазарен коментар Дейвид Инглес от студиото на Bloomberg в Хонконг в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Японската централна банка преразгледа и понижи прогнозата си, но се очакват още действия. Nikkei 225 спада с 2,5%. Topix спада също, йената поскъпва с около 2% спрямо долара.

Курсът долар-йена е под 110 йени за долар. Всичко днес /28 април 2016/ се върти около това какво Японската централна банка не направи с оглед на очакванията, че те ще въведат допълнителни стимули, особено като се има предвид запитването сред икономистите, което Bloomberg проведе сред 41 икономисти преди заседанието на централните банкери в Япония.

Банката реши да не действа, както по количеството, така и по качеството на програмата за изкупуване на активи. Имаха и доста по-невзрачна прогноза за икономиката.

Инглес коментира и връзката между отложените действия на банката и нивото на инфлацията в Япония.

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт