Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Предсрочни избори вероятно няма да донесат победа на Ципрас

Журналистите Лъчезар Вълев и Иван Петрински в Бизнес старт, 28.04.2016

Гръцки знамена пред църква в Атина, 5 юли 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Гръцки знамена пред църква в Атина, 5 юли 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Предсрочни избори в Гърция може да има към края на годината. Според социологическите проучвания, ако изборите бяха сега, опозиционната партия Нова демокрация би спечелила между 6% и 8% преднина пред СИРИЗА. Това заяви журналистът Иван Петрински в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Третият спасителен пакет е необходим на Гърция да погаси заем от МВФ през юни и юли. Ако не го направи, рискът е отново да изпадне в банкова и финансова криза и неплатежоспособност.", каза международният редактор на Bulgaria on Air Лъчезар Вълев. По думите му това, което държи Ципрас на върха на вълната, е прехвърлянето на политическата си отговорност на кредиторите.

Според Вълев сега има три сценария пред гръцкия премиер. Единият е да приеме допълнителните условия на Европа и да наруши предизборните си обещания, като така ще се изправи пред засилващата се популярност на опозиционната партия Нова демокрация. Втората възможност е свикване на бързи избори, а третата - референдум. Журналистът заяви още, че представителите на гръцкия туристически бизнес са силно притеснени от бежанската криза в страната и големите надежди са, че споразумението между Турция и ЕС ще проработи.

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт