Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Идеята за общ пенсионен пул няма кой знае каква алтернатива

Лидия Шулева във Бизнес старт, 28.04.2016

Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в начина, по който ще се изплащат бъдещите пенсии от т.нар. „втори стълб“ бяха безалтернативни. Това каза Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgara в своя коментар за предложенията на финансовото министерство за промени в Кодекса за социално осигуряване. „При всички случаи трябваше да има регламентация на изплащане. Това се знае от доста време и се очакваше. Очакванията бяха тези промени да бъдат достатъчно дискутирани, защото обхващат доста аспекти на втория стълб и неговото бъдещо съществуване и развитие, а не само изплащането“.

„Всички тези промени, представени в насипен вид и то преди празниците е меко казано стресиращо, но да се надяваме, че ще се даде достатъчно време, за да се обсъди това т.нар. регламентиране на начина, по който ще се изплащат пенсиите“.

Има още неясноти в механизма, който е предложен, но идеята няма кой знае каква алтернатива, защото изплащането на пожизнени пенсии безспорно минава през създаването в един общ пул, каза Шулева. "Въпросът е как ще се изчислява средната продължителност на живота. Това са детайли, които засягат много хора и би следвало да се предвидят достатъчно време, за да се обсъждат".

Шулева говори и за възможността за избор, която би трябвало да се дава на осигурените лица, за нуждата от увеличаване на дела на втория стълб в осигурителната ни система, както и за вероятността да се окаже, че браншът на пенсионноосигурителните дружества се нуждае от консолидация.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт