Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Законодателните мерки срещу кражбите на фирми са крачка напред

Красимир Катранджиев, председател на Съвета на нотариусите, в предаването Бизнес старт, 22.04.2016

Красимир Катранджиев, председател на Съвета на нотариусите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красимир Катранджиев, председател на Съвета на нотариусите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През есента беше създадена работна група, която предприе пакет от мерки на два етапа, а именно промяна в няколко подзаконови нормативни акта, чрез което се предоставя възможност за по-бързо и ефективно възпрепятстване на кражбата на фирми, и въвеждането на механизъм за свързаност между два отделни регистъра - Търговският регистър и информационната система на Нотариалната камара. Първият етап е завършен. От една седмица нормативните актове са в сила. В момента протича тестов период на системата и очакванията са от събота да стартира официално. Това каза Красимир Катранджиев, председател на Съвета на нотариусите, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Бизнесът няма да усети предприетите законодателни мерки, посочи още той. "И до момента голяма част от документите, които са необходими при пререгистрация на фирма, са нотариално удостоверени. В случая нотариусът има ново задължение -  информацията, която съхранява в собствения си регистър да бъде прехвърлена в общия масив информационна система на Нотариалната камара." Не се предвижда и повишаване на нотариалните такси, увери още той. 

Обсъдените законодателни мерки по време на заседанието на Националния икономически съвет вчера са крачка напред, посочи още той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт