Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Превенцията на корупцията не е ясно разработена в новия антикорупционен закон

Александър Кашъмов, правен експерт от фондация Програма Достъп до информация, в Бизнес старт, 21.04.2016

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Новият антикорупционен закон трябва да е насочен преди всичко към превенция на корупцията. Тя означава прозрачност, по-добър достъп до информация, декларации за конфликт на интереси, проверки по декларациите, обучение на държавните служители и оценка на риска вътре в държавните институции. Тези неща не са разработени достатъчно добре в проектозакона и има концептуално неразбиране на някои от тях. Това коментира Александър Кашъмов, правен експерт от фондация "Програма Достъп до информация" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Като друг проблем при проектозакона той посочи липсата на финансова обосновка. "Смущаващото е, че беше направен с механично събиране на три закона без да има анализ кой от тях не е работил досега и къде са проблемите.", допълни експертът. 

Според Кашъмов стъпка в правилната посока е предвиденото извършване на предварителна проверка преди реалната при подаден сигнал. "Създаването на формуляр за сигнал за корупция също е важно, тъй като в момента много хора нямат понятие какво точно представлява тя.", каза той.

Повече от разговора може да видите тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт