Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нагласите на инвеститорите към пазара на изкуство са позитивни

Павел Тодоров, собственик на аукционна къща „Виктория", и Емил Чушев, собственик на аукционна къща "Ракурси", в предаването Бизнес старт, 21.04.2016

Снимка: Nicky Loh/Bloomberg Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Въпреки законодателните пречки пазарът на изкуство в България се развива позитивно през последните няколко години. С промените във финансовия сектор хората ще започнат да инвестират все повече в изкуство. Това каза Павел Тодоров, собственик на аукционна къща „Виктория“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тенденциите на пазара на изкуство са положителни, продажбите се увеличават и все повече хора решават да инвестират в изкуство. Основният проблем обаче са законодателните пречки през изкуството като бизнес, коментира от своя страна Емил Чушев, собственик на аукционна къща "Ракурси".

По думите му законът за културното наследство създава трудности и пречки пред развитието на пазара на изкуство. Ако една картина трябва да се идентифицира от галерията например, тя ще застане зад нейните качества и произход, обясни Чушев. Засега това се осъществява от комисия в разширен състав, което усложнява процеса по продажбата на картини предвид трудното събиране на членовете на комисията и забавянето на цялостния процес.   

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт