Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Netflix се позиционира като глобална услуга

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в предаването Бизнес старт, 19.04.2016

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Netflix се позиционира като глобална услуга, която ще донесе революция в телевизията по заявка в страни като Бразилия, Германия и Япония. Инвеститорите очакваха международните пазари да насърчат бъдещия растеж на компанията, особено когато растежът ѝ в САЩ се забавя. Netflix разшири бизнеса си в 130 нови международни пазара през първото тримесечие.

Цената на акциите на Netflix отбеляза спад от 8,7% до 98,98 долара по време на търговията и падна до 92,38 долара в следборсовата търговия, след като беше обявена прогнозата. Акциите завършиха сесията с 2,8% надолу до 108,40 долара. Отчасти върху това повлия и новината, че Amazon пуска своя услуга за видео стрийминг.  

Всяко разочарование на този етап  ще притеснява инвеститорите, особено в момент, в който Amazon тъкмо представя своята нова услуга.

Забавянето на броя нови абонати засенчи резултатите от първото тримесечие, които до голяма степен надминаха очакванията на анализаторите. Залагайки на нови оригинални предавания, Netflix добави 2,23 млн. нови абонати в САЩ през първото тримесечие, като успя да надмине собствената си прогноза и тази на анализаторите. Това се случи на фона на притеснението на инвеститорите за забавянето на растежа на вътрешния пазар.

Netflix се сдоби с 4,51 млн. потребители в международен план, след като разшири дейността си на 130 нови пазара. Това доведе общата бройка до 81,5 млн. потребители. Компанията прогнозира 1,75 млн. нови потребители в САЩ и 4,35 млн. в чужбина.

Нетната печалба за първото тримесечие нарасна до 27,7 млн. долара, или 6 цента на акция, от 23,7 млн. долара, или 5 цента на акция, година по-рано, обяви компанията. Анализаторите прогнозираха печалба от 4 цента на акция.

Продажбите скочиха с 24% до 1,96 млрд. долара, в сравнение с прогнозата за 1,97 млрд. долара.

За второто тримесечие компанията очаква да достигне 84 млн. абонати в глобален мащаб, а печалбата да бъде 2 цента на акция, което е под генерираните 6 цента на акция година по-рано.

През тази година Netflix ще похарчи 5 млрд. долара за програми, с което ще надмине всички останали американски телевизионни мрежи. За да успее да плати тези високи разходи, компанията ще започне да покачва цените на услугите си през следващия месец за част от американските и чуждестранните клиенти.

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт