Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

МРЗ от три пъти средната за чужди специалисти щеше да обезсмисли сините карти

Бизнес старт 19.04.2016

Снимка: Peti Kollanyi/Bloomberg Снимка: Peti Kollanyi/Bloomberg

"В списъка с дефицитни специалности на Министерството на труда и социалната политика не трябва да се включат инженерни професии от традиционни индустрии, като машиностроенето, а не само от IT сектора." 

Това заяви в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който освен за промените в професионалното образование говори и за сините карти за трудови мигранти. Той коментира и данните за 83% спад на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за първите два месеца на 2016 спрямо същия период преди година.

„Все пак в машиностроенето са заети пет пъти повече хора, отколкото в IT сектора.“

От АИКБ благодарим на правителството, че облекчи процедурата по назначаване на чужденци, премахвайки пазарния тест, както и че намали тяхната минимална работна заплата (МРЗ) на два пъти средната, защото при нива от трикратно по-високо минимално възнаграждение, това щеше да обезсмисли промяната, тъй като много малко отрасли в България могат да си позволят да изплащат подобни заплати, заяви Велев.

„Дори и при нива от 1,5 пъти средната заплата няма опасност от дъмпинг, а и това е общото европейско ниво.“

Колкото и шокиращи да са данните за намаляване на чуждите инвестиции в България за периода януари-февруари, те са са повлияни от единичната неравномерно разпределена голяма инвестиция в рафинерията в Бургас, заяви Велев.

"Ако изгладим сезонно данните понижението е само с 50%.“  

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт