Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дилма Русеф е бразилският Жан Виденов

Бизнес старт, 19.04.2016

Протестиращ държи снимка с лицето на Дилма Русеф във фавелата Росиня в Рио де Жанейро на 17.04.2016 Снимка: Nadia Sussman/Bloomberg Протестиращ държи снимка с лицето на Дилма Русеф във фавелата Росиня в Рио де Жанейро на 17.04.2016 Снимка: Nadia Sussman/Bloomberg

"В периода 2003 – 2010 Дилма Русеф е била в борда на директорите на Petrobras, като в един момент дори го е оглавявала. През 2005 е била закупена американската рафинерия Pasadena Refining Systems (PRS), чиято крайна цена се е оказала $1.2 млрд., при положение че през 2004 е била закупена от белгийци за $40 млн." 

Това посочи като най-големият скандал около бразилския президент Дилма Русев журналистът от Club Z Момчил Инджов, който заедно с проф. Йордан Начев, експерт по национална и международна сигурност и специалист по въпросите по геополитиката, коментира процедурата по импийчмънт на бразилския президент.

Въпреки това Дилма Русеф е еквивалент на Жан Виденов, който излезе най-неопетнен от дискредитираното му правителство, допълни Инджов.

Латинска Америка става арена на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия, каза проф. Начев, като илюстрира „коренящите от 1920-те интереси на Съветския съюз в региона“, проруската политика на аржентинския президент Киршнер, както и факта, че за САЩ Южна Америка е „близката чужбина“.

Докато в България говорим за Тройната коалиция, в Бразилия коалицията, която държи Дилма Русеф на власт е седемнадесеторна, каза Инджов. Според него заради политическия съюз се създават цели нови министерства, което „няма как да доведе до друго освен корупция“.

Докато в 320-милионните САЩ членовете на правителството са 23 заедно с вицепрезидента, в 30% по-малката Бразилия са 38, добави журналистът.

Не се ли промени тази политика на широките коалиции, всичко ще си бъде по старому, заяви Инджов.

Отива си Дилма, идва вицепрезидента Мишел Тенер, заяви журналистът.

Четете още: как се прие вота на Конгреса за импийчмънт.

Коментар: Политическите проблеми в Бразилия се превръщат в икономически.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт