Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Идва ли краят на петрола

Финансистът Николай Ваньов в предаването Бизнес старт, 18.04.2016

Финансистът Николай Ваньов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Николай Ваньов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основните страни производителки на петрол виждат, че времето на този енергоносител изтича. Поведението им може да се интерпретира като сигнал, че искат да продадат запасите, които имат.  Състезанието между конвенционални и шистови производители, което започна в началото на миналата година, водено от Саудитска Арабия, донякъде се дължи и на състезание за изчерпване на времето. Ако сравним движението на петрола в периода на кризата до 2013, ръста на цените до 2010 и сегашния спад с това, което се случи през 70-те и 80-те години, ще видим доста аналогии. Недостигът на петрол по време на кризата през 70-те и 80-те години доведе до промяна в начина на използване на суровината и дори намаляване на търсенето, което пък доведе до сриването на пазара през 80-те години. Това каза финансистът Николай Ваньов в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той коментира срещата в Доха, като поясни, че големият проблем е в липсата на разбирателство между Иран и Саудитска Арабия. 

Доста страни се намират близо до капацитета си, но Иран все още е далеч. Целта на Саудитска Арабия е да запази пазарния си дял. Тя иска да изстисква все повече и повече от щатските производители на петрол, чието производство е доста по-скъпо. На тази база неразбирателството бе съвсем нормално и очаквано.  

По думите на Ваньов Саудитска Арабия и Иран имат най-големи възможности да маневрират, тъй като добивът там е доста евтин, за разлика от Русия и страните от Латинска Америка. Според него забавянето в Китай продължава да бъде сериозен проблем за пазара на петрол. 

Секторите, които ще спечелят от поскъпването на петрола, са високотехнологичният сектор и алтернативните енергоносители. То обаче би могло да доведе до загуби за финансовия сектор, тъй като ще развърже ръцете на монетарните власти и най-вече на Фед да вдигне лихвите, а това ще навреди на текущите портфейли на финансовите институции.  

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт