Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Световната икономика се японизира и не знае как да реагира

Главният икономист на Кофас Груп Жулиен Марсили в Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria, 14.04.2016

Жулиен Марсили, главен икономист на "Кофас Груп". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Жулиен Марсили, главен икономист на "Кофас Груп". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не мисля, че геополитическата ситуация се е променила много. Винаги сме виждали сериозно политическо напрежение. Проблемът е, че сега в много държави виждаме политическо напрежение, заедно с по-лошо икономическо състояние. Най-големият проблем е смесицата между тези два проблема. Това каза главният икономист на "Кофас Груп" Жулиен Марсили в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria в своя коментар за геополитическия риск и влиянието му върху мениджърските решения. Повод за разговора бе организираната от компанията конференция на тема "Геополитически промени и възможности за българския бизнес".

"Когато сме изправени пред по-дълъг период на политическа несигурност, ще има и икономическа несигурност. Когато безработицата се повиши, това създава напрежение и политически проблеми".

По думите на икономиста това, което виждаме от началото на 2016 година насам не е липса на апетит към риска, а много силна волатилност, която идва от много затегнатата парична политика. Той коментира влиянието на политиката на централните банки така: "Парадоксът е, че няма друго решение и не разполагаме с други средства, за да се борим с рецесията".​

"Световната икономика става по-японизирана - ръстът е нисък, инфлацията също. Корпорациите не работят добре, заради ниското търсене, но не знаем как да се измъкнем от този кръг".

През последните две години ситуацията в развиващите се пазари се влоши заради множество рискови фактори, каза още Марсили. На въпроса кои са губещите и кои печеливши сектори в тази обстановка той каза, че енергийният и секторът на суровините са най-засегнати, но "от друга страна, секторите, свързани с домакинството, се справят малко по-добре". 

"Застаряващото население в Европа подпомага развитието на фармацевтичния сектор".

Развиващите се пазари започнаха много зле годината, но валутите в много страни се обезцениха, като в Латинска Америка и Азия, каза още икономистът. Това е много добре за корпорациите, заради конкурентността на цените и въпреки че имаме рискове, виждаме някои добри новини в областта на износа. Може би експортът ще успее в сложната ситуация да измъкне тези икономики. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт