Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Докато ВСС не се раздели ще бездейства по много проблеми

Борислав Белазелков член на Съюза на съдиите в България в предаването Бизнес старт, 14.04.2016

Борислав Белазелков член на Съюза на съдиите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борислав Белазелков член на Съюза на съдиите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато ВСС не се раздели на две колегии на практика ще бездейства по много широк кръг проблеми. Това е важна стъпка, която трябва да се направи. Това каза Борислав Белазелков член на Съюза на съдиите в България в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Важно е преди членовете на ВСС от парламентарната квота да се разделят, да се примат критериите, по които ще стане това. Защото когато членовете на ВСС бяха избирани, за да станат членове на един общ орган и критериите, по които са избирани отговарят на тази цел. Очевидно тогава депутатите не са имали прeдвид, че ще стане такова разделяне". 

Ако ВСС не осъществи разделянето, каза Белазелков, то това трябва да направи Парламента. Централизирано решение, обаче, трябва да има само ако няма съгласие. "Но аз смятам, че такова ще се постигне и всеки ще избере мястото, където ще тежи най-добре".

"Разделянето на членовете на ВСС в две колегии е една първа стъпка , която е необходима. Това няма да е достатъчно, защото Законът за съдебната власт се изменя на две скорости. Веднага, след като се разделят двете колегии, те трябва да започнат да функционират всяка по отделно, независимо от това дали по различните проблеми има нова уредба или няма. Те ще трябва да действат с оглед на нуждата, независимо дали втората част от промените в закона за ВСС е влязла в сила". 

По думите на юриста, препъникамъни ще има, защото проблемите не могат да се решават с една мярка, а с комплекс от мерки, които общо благоприятстват решаването на проблемите: "Препъникамъни има и ще има но ако всеки си стои на мястото и действа в полза на обществото нещата бавно ще станат". 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт