Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ФБР използва услугите на хакери

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, 13.04.2016

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg

Федералното бюро за разследвания (ФБР) може би е получило помощ при проникването в iPhone-а, използван от един от терористите от Сан Бернардино, от необичаен съюзник: професионални хакери, каза в своя технологичен коментар главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Апаратът е бил разкодиран, след като хакери са показали на ФБР неизвестна досега уязвимост, пише в броя си от вторник Washington Post. След това този недостатък е бил използван в хардуер, който ФБР е използвал за отключването на iPhone 5C, използван от Саид Фарук, без да активира неговата функция за автоматично изтриване на наличната информация след 10 несполучливи въвеждания на ПИН кода, твърдят източници, които са пожелали да останат анонимни. 

Хакерите са получили еднократно възнаграждение за информацията, пише медията, като не разкрива естеството на групировката на хакерите. 

Сега правителството трябва да реши дали да предостави информацията за софтуерната уязвимост на Apple. Компанията вече поиска това, а институциите са задължени принципно да го направят според американския закон. Те обаче имат и вратичка, която им позволява да поискат специална комисия да разгледа всеки конкретен казус и да прецени дали информацията може да бъде разсекретена.

Американският технологичен стартъп Uber, който посредничи за споделяне на пътуванията между шофьори и пътници, стартира услугата си в аржентинската столица Буенос Айрес, въпреки че няма позволение от местните власти да развива дейност и въпреки протестите на таксиметрови шофьори, които се оплакват от нелоялна конкуренция, съобщи Ройтерс.

Американската компания обяви, че 20 000 нейни шофьори са на разположение в Буенос Айрес. Тя изрази увереност, че бизнесът ѝ там ще е успешен, защото цените ѝ са по-ниски от тези на такситата и защото вече хиляди столичани са свалили мобилното приложение за споделенопътуване. 

Кметството на Буенос Айрес предупреди, че Uber няма право да функционира, защото не е изпълнил необходимите изисквания за получаване на лиценз за превоз на пътници. „Няма гаранции за безопасност на пътниците и за качество на услугата", каза заместник-кметът по транспорта Хуан Мендес.

Таксиметрови шофьори блокираха няколко улици в 13-милионния град, в който има около 38 000 таксита. Държейки табели с надписи "Uber = несигурност на пътя" и "Uber = избягване на данъци", шофьорите протестираха, защото по думите им услугата за споделено пътуване застрашава поминъка им.

„Uber ни разкъсва наполовина“, казва пред AFP Даниел Капела, който е таксиметров шофьор в продължение на 23 години. „Те са напълно незаконни, защото оперират за сметка на 38 000 таксиметрови шофьори, които плащат пътнически застраховки и всички изисквания на града, за да може да работят законно".

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт