Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пазарът на PC - изключително слаб

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, 12.04.2016

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Според двете най-големи анализаторски компании в технологичния сектор IDC и Gartner продажбите на компютри през 2016 г. са имали още по-сериозен спад от очаквания, защото все повече хора преминават към мобилни устройства. 

Gartner оценява общия брой на продажбите през първото тримесечие на 64,8 млн. броя, спад с 9,6% на годишна база. Това е шесто поредно тримесечие с негативен тренд. Според анализаторската компаниятова е първото тримесечие от 2007 г. насам, в което доставките на компютри спадат под 65 млн. броя.

ТОП 5 на доставчиците са Lenovo, HP, Dell, Asus и Apple. По-интересното е, че Asus и Apple успяват да отчетат ръст на своя PC бизнес, съответно с 1,5% и 1%, докато при другите има спад. HP – компанията, която наскоро представи вероятно най-красивия и тънък лаптоп, почти отчете двуцифрен спад в процентно отношение, но все пак не падна под 9%.

IDC използва малко по-различна дефиниция за това какво представлява PC (не включва т. нар. "detachables" - таблети с отделни клавиатури и стилуси като Surface Pro 4, Surface Book, IPAD Pro, Pixel C), така че тяхната прогноза за доставките на компютри за първото тримесечие на 2016 г. е само за 60,6 милиона единици, което означава спад от 11,5% на годишна база.

IDC отдава спада на комбинация от слабото потребителско търсене, бавното навлизане на Windows 10 (което също може да означава и хардуерни ъпгрейди), както и на нестабилността в цените на акциите и суровините. Gartner споменава също така и силата на американския долар като един от потенциалните фактори, които имат значение.

Докато IDC е съгласен с Gartner, че Lenovo, HP и Dell отчитат спад, при тях и Asus и Apple са в червената зона. И е ясно защо – устройства като Asus Transformer и iPad Pro не влизат в статистиката, а заради това и бизнесът на HP отчита двуцифрен спад от почти 11%.

Макар че тази статистика обрисува мрачна картина за пазара на персонални компютри, както IDC, така и Gartner са поне донякъде оптимисти за 2016 г. Двете анализаторски компании очакват фирмите да ускорят своите хардуерни ъпгрейди в прехода към Windows 10 към края на тази година, а IDC смята, че разходите за образование също може да допринесат за скок в доставките на компютри.

Чуйте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт