Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нужни са повече данъчни правомощия за общините

Бизнес старт 12.04.2016

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

"Приходите ни за 2015 изпълняват заложеното на 95% или с 50 млн лв повече от 2014." 

Това заяви в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria зам. - кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов. Той коментира финансовите резултати на най-голямата община в България, предвижданото повишение на цената билета за градския транспорт и предстоящите инвестиции в него, финансирани от увеличението.

Все още информацията, която имаме в нашата база данни не е на 100% изрядна и още има дублирани партиди при имотите, от които трябва да се събере данък „сгради“, каза Барбалов, като посочи, че това е причината за разминаването между данните и прогнозите на финансовото министерство и тези на Столична община.

„От началото на годината досега за 25 млн лв. сме махнали задължения, които сме смятали, че сме имали да събираме, но след анализ се оказва, че това са имоти, декларирани повече от веднъж.“

НАП, която събира държавните данъци има правомощия, които ние нямаме и затова нейната събираемост е по-ефективна, заяви Барбалов.

„Освен това работим в тясна връзка с НАП, но въпреки това може да се потърсят още начини на засилване на този обмен на данни.“

Барбалов бе категоричен, че картите за градския транспорт няма да поскъпнат, като обяви, че над 80% от пътуванията са с карти. Той поясни, че средствата, постъпили при евентуалното поскъпване на билетите, ще бъдат използвани за инвестиции в градския транспорт.

От 2010 до 2015 са били инвестирани 421 млн. лв. общински средства извън инвестициите в улици. Отделно привлякохме европейско финансиране за 1,130 млрд. 

Вижте повече от разговора във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт