Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Готварската индустрия в България се развива динамично

Шеф-готвачът Георги Иванов и предприемачът Антонио Мастроджовани в предаването Бизнес старт, 12.04.2016

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Готварската индустрия в България се развива динамично на фона на големите инвестиции в хотелиерството и ресторантьорството. България вече присъства в световния кулинарен календар. Изоставане се наблюдава единствено в изграждането на качествени и добри професионалисти. Това каза шеф-готвачът Георги Иванов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Ресторантьорският бизнес в Италия расте. Той е много важен бизнес за Италия и се подпомага от чуждестранните туристи, коментира от друга страна предприемачът Антонио Мастроджовани.

България има много какво да наваксва по отношение на развитието на готварската индустрия. По думите на Иванов т.нар. техника на нискотемпературно готвене във вакуум навлиза в Европа през 80-те години, а в България започва да се говори за нея през 2010.

Около 50 хил. души в България се занимават активно с кулинария. Въпреки това собствениците на големите хотели и ресторанти се сблъскват с динамичния проблем на изграждане и поддържане на качествени кадри, обясни още той.

Нивото на услугите в ресторантьорския бизнес в България започва да се подобрява, коментира Мастроджовани. Страната има още много да учи в това, започвайки от кухнята, персонала и мениджмънта. България може да се съревновава с много държави в туристическата индустрия. По думите му българската държава трябва да направи повече, за да рекламира страната в чужбина. 

Кулинарията е печеливша индустрия, но тя трябва да бъде изключително подредена. Испанската кухня дава нови възможности за интерпретиране и препозициониране на класическия свят в съвременен вид, каза още шеф-готвачът. 

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт