Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Използването на офшорни сметки в България излиза дори по-скъпо

Проф. Иван Тодоров, адвокат, в предаването Бизнес старт, 08.04.2016

Проф. Иван Тодоров, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Иван Тодоров, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голямата гласност в световен мащаб по случая „Панама гейт“ не беше изненада. Понятието офшорна фирма се превърна в мръсна дума, но едни от най-големите държави в света (САЩ, Великобритания, Холандия) са офшорни зони. Когато там се регистрира фирма, която осъществява дейност извън територията на страната, тя не плаща данъци, а само такса. Това каза проф. Иван Тодоров, адвокат, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, коментирайки правния прочит на „Досиетата от Панама“.

Българското данъчно законодателство дава изключително добра защита срещу възможността да не се плащат данъци, използвайки офшорки, каза още той. 

По думите му данъчното облагане на печалбата на дружество, регистрирано в България и в офшорна зона не се различава. "Режимът на харчене на парите през офшорна фирма дори е по-затруднен, докато данъчното облагане е едно и също", коментира той. Откъм нормативна база България има едно от най-добрите данъчни законодателства.

С оглед на ниските данъчни ставки в България до голяма степен използването на офшорни сметки излиза по-скъпо, каза още проф. Тодоров.

По отношение на въвеждането на механизми за непрозрачна собственост чрез регистрирането на фирми в офшорни зони експертът коментира, че може да възникне проблем единствено, ако офшорните сметки са регистрирани от бивш държавен служител или политик, който не ги е декларирал.

Въвеждането на общоевропейско законодателство, което да ограничи възможността за използване на офшорни зони, ще има ефект. Има течове в други европейски държави, а не в България. В българското законодателство не е забранено да имаш офшорна зона, каза още той. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт