Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Гърците загубиха доверие в политическия си елит

Предприемачът Йоаким Каламарис и вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ в предаването Бизнес старт, 08.04.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стачките в Гърция не са оправдани, но имат демократически елемент. Финансовият проблем в Гърция се влошава. Трябва да се намери генерално решение за икономическия колапс в страна. Това каза предприемачът Йоаким Каламарис в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира още мнението на икономисти, че предприетите мерки и съкращения на разходите в Гърция са довели до увеличаване на безработицата, повишаване на социалните плащания, а оттам и до задълбочаване на дисбаланса в държавния бюджет. "Гръцкият проблем просъществува, защото има ненаказаност относно политическия елит".

"Сегашната ситуация е продължение на процеса, който наблюдаваме повече от 5 години. Гърция е опитно поле на експериментите на т.нар. Тройка. Цялото общество в Гърция продължава да бъде жертва на тази рестриктивната политика", коментира от друга страна Йоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“.

Гърция е в ситуация, в която вътрешните проблеми, свързани с икономиката, натискът от страна на Тройката по отношение на рестриктивните мерки и огромният проблем с бежанската вълна натежават и създават допълнително социално напрежение в страната. Трябва да се намери баланс, каза още той.

По думите на Каламарис, ако Тройката не се съобрази с част от исканията от страна на Гърция, ситуацията ще се влоши. Политическото безхаберие ще продължи. Влизаме в морален и юридически въпрос, свързан с ненаказаността на действията и обещанията на политическата класа, каза още предприемачът.   

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт